Aikuisopiskelija ja uudet mediat


Anne Rongas | Anna palautetta | Opeblogi | SOMETU sosiaalinen media oppimisen tukena -verkosto | Sosiaalinen media oppimisen tukena -opas | Vinkkiverkko – aine- ja teemaryhmäverkosto opettajille ja opiskelijoille

Virtuaaliluento 20.11.09 klo 15:30 - 16:05
Kalvopohjat pdf-muodossa

Lyhyt kuvaus luennon sisällöstä
- Mitä ovat uuden mediat? Digitaalinen informaatio: helppoa tuottaa, kevyttä varastoida, jakaa ja kuljettaa mukana. Verkon ilmaiset ohjelmat ja palvelut.
- Autenttiset kielenoppijat verkkokeitaat
- Podcast, vodcast, syötteet eli mitä kaikkea kielenoppija voi kuljettaa taskussaan
- Aikuinen oppija aitoo teknisiä esteitä (Katso Pekka Liikasen todistajalausunto: "Töitä teettää, mutta ei ole mahdotonta.")

Aiheesta aiemmin kielten opettajille
Linkkikokoelma kieltenopiskelun tueksi

Lyhennelmä esityksestä:

Uusi media, hypermedia, multimedia, web 2.0 ja sosiaalinen media? Kaikki nämä käsitteet viittaavat sähköiseen informaatioon, jota jaetaan ja usein myös tuotetaan internetin kautta.

Digitaalinen informaatio on helppoa tuottaa, kevyttä varastoida, jakaa ja kuljettaa mukana. Verkosta löytyy nykyisin paljon ilmaiset ohjelmia ja palveluita, joiden avulla niin kielen opettaja kuin opiskelija pystyvät kuuntelemaan, katselemaan, kirjoittamaan ja osallistumaan.

Autenttisia aineistoja, kuten vieraskielisiä ajankohtaisohjelmia, on jatkuvasti saatavilla ja niitä voi myös tilata suoraan omalle tietokoneelle, josta ne voi edelleen ladata kännykkään tai mp3-soittimeen.

Verkossa on myös tarjolla erilaisia opiskelun apuvälineitä, kuten sanakirjoja. Valmiita harjoituksia ja pelimäisiä tehtäviä löytyy jokaisen oppijan tarpeisiin. Ongelma onkin usein sopivan aineiston seulominen valtavan verkkotarjonnan joukosta.

Sosiaalinen media verkostoineen ja palveluineen tarjoaa keinoja sekä opiskelijoille että opettajille seuloa netin sisältöjä. Esimerkiksi sosiaalisten kirjanmerkkien avulla voidaan kollektiivisesti jakaa ja luokitella oppimistavoitteeseen sopivia verkkosivustoja.

Oma kielen tuottaminen saa uutta vauhtia verkon kohtaamispaikoille. Esimerkiksi ystävyyskoulun kanssa perustettu blogi motivoi kirjoittamaan vieraalla kielellä.

Kotkan aikuislukion opiskelija Pekka Liikanen kertoo:

”Netistä on selkeästi apua kielten opiskelussa. Siitä on apua esimerkiksi kuullun ymmärtämisessä. Voi kuunnella radiokanavia ja ladata ohjelmia omalle mp3-soittimelleen. Soittimella voi myös katsella videoita. Tekniikka teettää töitä, mutta mahdotonta se ei ole.

Saksan kielen opettajan kanssa on kartoitettu kielen osa-alueita, missä lisäharjoitusta tarvitaan. Opettajan tuki on tärkeää. Sen avulla sitten voi itse valikoida netistä aineistoja.”