Lappeenranta 20.11.2006

Blogit ja wikit opetuksessa

Anne Rongasexternal image 277618654_db95b62f8d_m.jpg

Perustietoa blogeista


Blogi, weblogi, verkkoloki, verkkopäiväkirja, nettipäiväkirja (ehdotettu myös sanaa nettis) on jatkuvasti päivittyvä verkkojulkaisu jossa uusimmat merkinnät tulevat sivun ylälaitaan. Merkintöihin liittyy tekijän nimi (blogi voi olla ryhmän toimittama), päiväys (kellonaika), suora linkki (permalink), useimmiten kommentointi, mahdollisuus lähettää merkintä sähköpostina edelleen, tiedot kyseiseen merkintään linkittäneistä blogeista (trackback) ja joissakin järjestelmissä myös kategoria ja merkintää määritteleviä tägejä (tag). Suomen kieleen on yleistymässä sana blogi, sillä aluksi suositeltu verkkopäiväkirja johtaa monen blogin pitäjän mielestä harhaan. Verbijohdannainen on bloggaaminen.

Weblogi on yksinkertainen selainpohjainen julkaisujärjestelmä, jonka käyttö julkaisijan osalta on suunnilleen yhtä helppoa kuin webmailin käyttäminen ja weblogin lukijan osalta yhtä helppoa kuin minkä tahansa verkkosivun lukeminen. Sivut julkaistaan palveluntarjoajan palvelimella. Blogipalveluntarjoajista osa ei veloita julkaisijoilta mitään. Toiminta perustuu mainostuloihin ja usein myös palvelun maksullisiin lisäosiin. Ulkoasun voi valita valmiiden sivupohjien joukosta. Verkkotekniikkaa taitavat voivat hallinnoida weblogejaan myös omalla palvelimella ja laatia sivupohjia itse. Perinteisestä verkkosivusta weblogi eroaa juttujen päiväyksen ja listautumisen suhteen. Weblogissa uusin juttu tulee aina ylimmäksi. Weblogien olemukseen kuuluu myös linkittyminen toisiin weblogeihin.

Blogger.comin sivuilla on selkeästi ja tiiviisti esitetty vastaus kysymykseen, mikä weblogi on (englanniksi). Toinen hyvä esittely löytyy Lokarin sivuilta (HY/valtiotieteellinen). Katso myös Jere Rytkösen toukokuussa 2003 kirjoittama lyhyt kuvaus Weblogeista yliopistolla (HY/valtiotieteellinen). Taustalla on ollut halu luoda helppo jokamiehen julkaisujärjestelmä, joka ei vaadi suuria HTML-taitoja.

Katso:

Esimerkkejä verkosta
Blogit opetuksessa: perustietoa
Blogien opetuskäyttö Blogien opetuskäytön wiki
Vuodatus blogipalvelu suomenkielinen
Edublogs blogipalvelu, samalla käyttöösi yksi mainokseton Wikispaces wiki
Wordpress blogipalvelu
Blogger blogipalvelu
Blogilista
Luo wiki Blogi listaa kronologisesti juttuja. Wikiin voi rakentaa eräänlaisen virtuaalisin kirjan.
Wikispaces