Sosiaalinen media oppimistilana

13.3.2008 Sosiaalisen median trendit -seminaari
Anne Rongas löytöjen jakamiseen Opeblogi kaikki aineistot avoimesti webissä

Esitys SlideShare-upotuksena (ei ehkä tule läpi tiukoista palomuureista, alla linkkeinä kaikki esitellyt toteutukset).Ensimmäinen tarina: kuinka liitutaulu menee sosiaaliseen webiin

Liitutaulu perinteiseen tapaan on välittänyt informaation palasia opettajalta oppilaille kopioitavaksi. Sieni tulee ja pyyhkii tuotokset pois. Liitutaulu on hauska. Se toimii mukavasti yhteisen keskustelun kokoamisessa, siihen on helppo piirtää. Ja sitten valokuvana verkkoon ennen sienen deletoivaa kosketusta. RSS-syötteinä tai linkitettynä jakoon tarpeen mukaan. Myös lisäselitysten ja kommenttien lisääminen on mahdollista. Liitutaulu voidaan palauttaa esiin vaikka ensi vuonna samalla kurssilla.

Filosofian kurssin taulumuistiinpanot Flickr-kuvanjakopalvelussa.
Mukana myös opiskelijoitten tuotoksia heidän luvallaan (opiskelijalla on aina tekijänoikeus omiin koulutöihinsä).
Kuviin voi lisätä myös kommentteja, jos lisäselvitystä tarvitaan.
Uutissyötteellä kurssin mikroblogikanavalle lähetettynä liitutaulukuvat näyttivät tältä (alla, eivät enää valitettavasti verkossa), klikkaa kuvaa, näet ruutukaappauksen todellisessa koossa:
2347653968_5ff2e3f881_t.jpg
Pienellä kuvankäsittelyllä liittutaulupiirrokset saa myös tulostettavaan muotoon.
Älynäyttö toimii samaan tapaan. Ja mukaan voi liittää ääntä mp3-muodossa. Podcast tai videocast yhtenä mahdollisuutena.

Toinen tarina: filosofian kurssi jakelumallista sosiaaliseen webiin

Aineiston vieminen verkkoon ei ole vielä kovin kummallinen muutos vanhaan tiedonjakelumalliin. Toki se on ystävällistä esimerkiksi poissaolijoille ja antaa tilaisuuksia julkaista yhteisiä tai opiskelijoitten tuotoksia. Ei atk-luokkakaan vielä sinällään muuta oppimistapoja. Mutta perinteisistä polku lähtee etsien ja kokeillen etenemään.

Filosofian kurssille laadittu perinteinen www-sivusto. Tekstissä on pyrkimystä dialogisuuteen. Ja onpa mukana jokunen opiskelijatuotoskin, ainakin mainio runo Sokrateesta.
Etäopiskelijan tuskasta syntyi blogi, joka julkaisi lähitilanteiden ohjauspuhetta. Vaan edelleen melko yksisuuntaisesti, opettaja kirjurina. Sentään tallettettuna opiskelijoitten aitoja kysymyksiä ja omia oivalluksia opiskelutavoista. Blogin syntyä kuvattu blogissa.

Siirtyminen wikiin antoi uusia, keveitä ja nopeita mahdollisuuksia. Usein wiki oli auki oppitunnilla ja keskustelun tulokset kirjattiin suoraan wikiin. Opiskelijat muotoilivat myös itse kysymyksiä esittämällä omia pohdintatehtäviä. Kurssipalautteen pohjalta työskentelyyn lisätyt pienet läksyt julkaistiin wikissä.

Oppimispäiväkirjaa korvannut vapaaehtoinen Jaiku-keskustelu toimi opiskelijoitten aloitteiden mukaan. Pohdinnassa oli muun muassa internetin tarkoitus ja filosofisten elokuvien listaaminen, joka innoitti koko ryhmän kanssa toteutettuun elokuvatehtävään. Menneet jutut eivät enää nähtävillä, pienestä ruutukaappauksesta hieman makua.

Kolmas tarina: mikä aineistona ja miten sitä käsitellä?

Opiskelijoiden itse ottamia valokuvia ja ruutukaappauksia oppimistehtävän aineistona. Omien kuvien kautta yhteistä miellekartan jäsentelyä.
Vapaaehtoisten lukupäiväkirjat kurssiwikissä. Jäsennyksiä ja ajatuksia nostettiin välillä oppituntikeskusteluun. Opettajan lukupäiväkirja myös kurssiaineistona. Havaintona työskentelyn tunnelman muuttuminen. Motivaatio lisääntyy, kun opiskelija voi tuoda jotain omaa työskentelyyn. Lähestymistavat rikastuvat. Tästäkin kuvasta opettaja oppi, mikä on auditiivisten ärsykkeiden merkitys kolmiulotteisuuden hahmottamisessa pelitilanteissa. Ja opiskelija vinkkasi myös kiinnostavan akustisen kuulokuvan:


Neljäs tarina: yli rajojen

Kenelle tuotokset? Vain opettajan luettavaksi? Vai verkkoon säilöön? Opiskelijalta aina lupa julkaisuun. Lasten kohdalla yhteistuumaa vanhempien kanssa. Perinteisestä luokkahuonetyöskentelystä laajennus verkkososiaalisuuteen, yli ajan ja paikan rajojen.
Kännykkä taskussa? QIK ladattuna, niin voit ottaa reaaliaikaisesti kaverit mukaan vaikka minne ja sinne voi päästä vielä off-line jälkikäteen. Nettiselain käytössä? Virtuaalinen huone tuo reaaliseen huoneeseen etäosallistujia. Ja mielikuvitus vain rajana rajojen ylittämiselle.
ikkunoita2.jpg